Zoek Artiest

Artiesten

Madelijne Kool

  • kleinkunst

Biografie

Madelijne Kool is geluksbrenger/cabaretière/schrijver/(stem-)actrice/ moeder/ reclamemaker/songwriter en zangeres. Op dit moment werkt ze aan haar eerste single die ze heeft geschreven i.s.m. componist John Ewbank.

 

Vanaf september 2014 staat Madelijne Kool in het theater met haar nieuwe voorstelling 'Kool aan de Gang met Geluk'. Al toerend door het land met haar vorige voorstelling 'De Geluk App' kreeg Madeleine verrassende inzichten in het (on)geluk van Nederland. Daar is ze mee aan de slag gegaan: Ze vertelt en zingt prachtige liedjes over het gestruikel en gedoe om er wat moois van te maken met elkaar. Tegelijkertijd geeft ze 'handige tips' over de liefde, ambities, kinderen, glazen plafonds en nog veel meer waar je tegenaan kunt lopen in de spits van je bestaan. Kool gaat op zoek naar oplossingen om de hele toestand - met het oog op geluk - soepel te laten verlopen... Na een avond met Kool aan de Gang komt u thuis met - natuurlijk! - geluksgarantie, een bak energie en neuriet u nog lang de liedjes. 

 

'Kool aan de Gang met Geluk' is 'Powered by de Geluk App', het programma dat ze schreef in samenwerking met Richard Kemper en André Pouwer (muziek). 

 

Een stap terug in de tijd…

Madelijne schreef de afgelopen jaren veel liedjes met componist André Pouwer, o.a. maandelijks voor de Disney BoekenClub, de Telekids Musical School en haar eigen repertoire. Kool laat zich niet vast pinnen op één genre. “Noem het chansoncabaretpop of zoiets”. Vaak schrijft ze liedjes ‘met een verhaal’, soms worden die aangegeven aan ‘explicit music’ (het gevoelige nummer ‘Dansen naar jouw pijpen’ staat op iTunes als ‘Dansen naar jouw p*****’) en op de plank ligt bijvoorbeeld ook het onvolprezen ‘He heb jij bananen in je oren.’

In 2012 stond ze in het theater met het theaterprogramma ‘Samen Smelten’ (met Pouwer en dichter/kunstenaar A.T. Mante). In dat jaar bracht ze samen met Pouwer in eigen beheer de CD ‘New Jaar, New York’ uit. Op radio en TV is Madelijne regelmatig te horen als voice-over.

 

Nog wat sprongen heen en weer in de tijdslijn van Madelijne

Madelijne werd geboren in Krimpen aan den IJssel, woonde even in Zeist en groeide op in Zeeland, vlakbij Goes. Ze heeft 1 zus. Madelijne schrijft van jongsaf aan verhalen en liedjes, werkte op haar 15e in de weekenden voor het TV programma Club Veronica Kids. Op haar 16e won ze de Lees Je Knetter wedstrijd van de Vara en werd haar eerste verhaal uitgegeven. Ze ging studeren in Leiden en studeerde af in de communicatie-wetenschappen aan de UVA. Tijdens haar studie zong/speelde ze bij het Leidsch Studenten Tooneel en in de musical ‘Nu of Nooit’ van Jos Brink en Frank Sanders. Ze werkte een seizoen als stewardess bij de KLM, liep stage bij Heineken en trouwde met Bart Merkus.

Ze ging werken in de reclame bij o.a. JWT en DDB als copywriter, zong in diverse popbandjes en won verschillende reclameprijzen (o.a. zilveren Effie voor Friesche Vlag en een gouden Effie voor de Lassie campagne). Ze richtte haar eigen reclamebureau op en stapte daar eind 2013 uit.

Na in ‘De Geluk App’ avond aan avond verkondigd te hebben dat je in je leven ‘dingen moet doen waar je gelukkig van wordt’ was ze er klaar voor om ‘artiest, songwriter en conceptmaker’ op haar visitekaartje te zetten. En ze is en blijft natuurlijk moeder die gek is op haar 4 dochters.

 

Najaar 2014 is Madelijne gestart met de try outs van haar liedjes/cabaretprogramma ‘Kool aan de Gang’ voor ‘iedereen die heel veel moet en alles wil’. Eind 2014 staat haar album met eigen nummers in de planning. Die kan ze dan mooi laten horen tijdens de première van ‘Kool aan de Gang’ op 17 januari 2015 in het Singer Theater in Laren.